РАЦІОНАЛЬНЕ
ХАРЧУВАННЯ. ЗАКОНИ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ
Що таке раціональне харчування?
Що є його основою? Як правильно побудувати свій раціон? Яким продуктам
харчування надавати перевагу? В якій кількості необхідно споживати ті чи Інші
продукти, щоб задовольнити організм у необхідних харчових речовинах? Такі
запитання повинна ставити перед собою кожна сучасна людина, щоб уміти правильно
орієнтуватися в різноманітті, яке надає харчова промисловість, І розумно робити
вибір на користь свого здоров'я.
Раціональне харчування - це доцільно організоване та
своєчасне постачання до організму людини поживної та смачної їжі, яка містить
оптимальну кількість харчових речовин, необхідних для підтримування життя,
росту, розвитку та підвищення працездатності
Що таке доцільно організоване та своєчасне харчування? Це
означає, що поживні речовини надходять до організму людини з їжею саме в той
час, коли це потрібно (не раніше, не пізніше), в тій кількості, яка необхідна
(не більше, не менше) Зверніть увагу! Раціональне харчування - це смачна та
приємна їжа
Основою раціонального харчування є 7 головних законів,
які сформульовані на основі сучасних наукових уявлень (див таблицю 1 ) У
наступних розділах книги ми поступово розкриємо кожен Із цих законів
Побудова
харчового раціону молодої людини повинна враховувати особливості
життєдіяльності її організму:
V підвищений рівень основного обміну
(у 1,5 рази вищий, ніж у дорослих);
V великі нервово-психічні
навантаження (періоди екзаменів, сесій, потоки різноманітної інформації, що
призводить до неврозів, безсоння, головного болю, депресії тощо);
V напруження зорового апарату (робота за комп'ютером, довготривалий
перегляд телепередач та ін.);
V період статевого дозрівання, акселерацію, заняття спортом, бажання
подобатися, підвищену увагу до власної зовнішності (оцінка та прагнення
змінювати свою статуру, впливати на розвиток м'язової системи, стан шкіри,
волосся, нігтів тощо).
Таблиця 1
Закони
раціонального харчування
Назва закону
|
Зміст закону
|
1 Закон
КІЛЬКІСНОЇ
достатності харчування
|
Енергоцінність раціону має відповідати
енерговитратам організму (Ізоенергетичний режим для дорослого, для зростаючого
організму -надходження енергії збільшується) Маса тіла має бути оптимальною та
в дорослої людини залишатися незмінною Рекомендовано дотримуватись значення
маси тіла в межах оптимального ІМТ (Індексу Кетле)
|
2 Закон якісної
ПОВНОЦІННОСТІ
харчування
|
У харчовому раціоні має бути
достатня кількість усіх харчових речовин, необхідних для пластичних,
енергетичних процесів та регуляції фізіологічних функцій
|
3 Закон збалансованості
|
Харчовий раціон має бути
збалансованим за вмістом різноманітних харчових речовин
|
4 Закон часового розподілу
їжі (режиму харчування)
|
їжа має надходити до
організму у певний час, через рівні проміжки часу Найкращим є 4-5 разове
харчування
|
5 Закон адекватності
|
Хімічний склад їжі має відповідати
не лише Індивідуальним потребам (енерговитрати, стать, вік), але І
можливостям організму (стан травлення, обмін речовин стан здоров'я)
|
6 Закон естетичного
задоволення
|
їжа повинна мати приємний
зовнішній вигляд, смак, аромат Вживання їжі має проходити у відповідних
приємних обставинах
|
7 Закон безпеки харчування
|
їжа має буди нешкідливою та
безпечною, тобто не містити хвороботворні мікроорганізми, радіонукліди,
токсини, важкі метали тощо
|
|